cinsiyet değişikliği öncesi süreç

Cinsiyet Değişikliği Öncesi Süreç

Bazı insanlar fizyolojik ve psikolojik olarak uyumsuz olmaktadır. Peki bu ne demek? Doğumda atanmış ve biyolojik olarak o açıdan oluşmuş cinsiyetin, kişinin cinsel kimliği ile çatışmasıdır. Bu durum insanlar için oldukça zordur ve yaşamın her alanında ciddi problemlere yol açmaktadır.

Günümüzde teknolojik gelişmelerin tıp alanına da büyük oranda yansıması; cinsiyet değiştirme işlemlerinin çok daha güvenilir ve konforlu bir şekilde uygulanmasını sağlamaktadır. Cinsiyet değiştirme işlemi insanın yaşamındaki her durumu değiştirmesi nedeni ile hazırlık süreci oldukça kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde yaşanmaktadır. 

Cinsiyet Değişikliği Şartları Nelerdir?

Cinsiyet değiştirme işlemlerine başvurulabilmesi için birtakım koşullar bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • 18 yaşın üzerinde olmak
  • Bekar olmak
  • Üreme özelliğine sahip olunmaması
  • Psikolojik açıdan bu ameliyatın zorunlu olması yönünde kapsamlı bir rapor
  • Mahkeme onayı

Cinisyet değişikliği; sadece sağlık ve tıp alanı içerisine dahil değildir. Bu süreç aynı zamanda hukuk alanının da konusudur. Bu nedenle cinsiyet değişikliği öncesinde kişinin hukusal bir süreç yaşaması gerekmektedir.

Cinsiyet Değişikliğinde Hukuksal Süreç

Cinsiyet değişikliğine başvuracak olan kişinin öncelikle bulunduğu bölgeye bağlı nüfus müdürlüğüne karşı asliye mahkelemelerinde dava açması gerekmektedir. Bu dava süreci sonrasında Türk Medeni Kanununun 40. Maddesi çerçevesinde alınacak izin ile cinsiyet değişikliği ameliyatı yaptırılabilmektedir. 

Mahkeme sürecinde üreme yoksunluğunun bulunması şarttır. Bu şartın nedeni ise; ameliyat sonrasında kişinin üreme fonksiyonlarının sonlandırılmasıdır. Aynı zamanda operasyonlar sırasında yaşanan herhangi bir durumda üreme fonksiyonlarının sonlandırılamaması sonucunda üreme yaşanması; soy hukuku alanında ciddi problemler yaşanabilmektedir. 

Cinsiyet Değişikliğinde Psikolojik Süreç

Gerek kadından erkeğe gerekse de erkekten kadına cinsiyet değişikliği operasyonuna başvuracak olan kişilerin geçecekleri cinsiyete psikolojik uyumlarının kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Bilindiği üzere cinsiyet değişikliğinin geri dönüşü bulunmamaktadır ve heves, kafa karışıklığı gibi durumlarda uygulanmasının önüne geçmek için hukuki olarak da kapsamlı bir psikoloji raporuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Medeni Hal ve Yaş Durumu

Cinsiyet değişikliği operasyonuna başvuracak kişilerde reşit ve bekar olma özellikleri aranmaktadır. Ancak 18 yaşını doldurmuş kişiler bu değişikliği başvurabilmektedir. Aynı zamanda evli kişilerde cinsiyet değişikliği operasyonu uygulanamamaktadır. Daha önce evlenmiş ve boşanmış kişilerde cinsiyet değişikliği ameliyatları uygulanabilmektedir. 

Sağlık ile İlgili Şartlar

Cinsiyet değişikliği ameliyatına başvuracak olan kişilerin genel sağlık durumlarının iyi olması ve herhangi bir bağımlılıklarının bulunmaması gerekmektedir. Bu süreçte kişi ayrıntılı bir sağlık muayenesinden geçmektedir. Kişide diyabet ve kalp hastalıklarının bulunması ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların söz konusu olması cinsiyet değişikliği ameliyatına engel olabilmektedir. 

Cinsiyet değişikliği operasyonu için bilindiği üzere oldukça ayrınıtlı bir hazırlık süreci yaşanmaktadır. Kişinin kesin bir karar vermesinin yanı sıra hukuk temellerinin de bu ameliyatın gerçekleştirilmesinde herhangi bir engel görmemesi de büyük önem taşımaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...