Göz bölgesi insanın yüz hatları içerisinde en fazla dikkat çeken yerdir. Kişinin dış dünyayla iletişimini sağlayan göz bölgesi, aynı zamanda yüzün diğer bölgelerinde bulunan deriden daha ince ve narin bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan yüzün en dikkat çeken bölgesinin hassas yapısı, pek çok faktörün etkileri sonucu deformasyona uğrayabilmekte ve kişide estetik kaygılar meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Bu bakımdan göz kapağı estetiği operasyonları, sarkmış ya da torbalanmış göz kapaklarının düzeltilmesi ve yüzün bir bütün olarak daha genç bir görünüm kazanması amacıyla gerçekleştirilen işlemlerdir.
Tıp dilinde bleforoplasti adını alan bu işlemler, üst göz kapağı deformasyonları ve alt göz kapağı deformasyonları için farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan öncelikle göz kapağının anatomisi ve yapısı hakkında özet bir bilgi vermemiz, üst göz kapağı estetiklerini anlamamız açısından faydalı olacaktır.
İçindekiler
Göz Kapağı Anatomisi ve Yapısı
Anatomik olarak göz kapakları, gözyaşı filminin bir kısmının salgılanmasından sorumludurlar. Dakikada ortalama 20-30 defa düzenli ve sistemli şekilde hareket ederek gözyaşının konjonktiva ve kornea üzerinde dağılmasından, gözyaşının lakrimal sisteme drenajından ve göz küresinin korunmasından göz kapakları sorumludur.
Göz kapakları temel olarak şu yapılardan oluşmaktadır;
- Cilt ve cilt altı dokular
- Alt ve üst kapak retraktörleri
- Orbikularis Okuli Kası
- Orbital septum
- Tars
- Konjonktiva
Göz kapağı cildi, insan vücudundaki en ince yapıdaki cilttir ve hemen altında bulunan orbikularis okuli kasıyla birlikte ön lamellayı oluşturmaktadır. Göz kapağında bulunan cilt altı bağ dokusu, yağ doku içermemektedir.
Üst Göz Kapağı Anatomik Yapısı
Üst göz kapağı, çizgili ve düz kas olan müller kaslarından meydana gelmektedir. Sempatik sinirler tarafından kontrol edilen müller kası, üst kapağının normal göz hareketleriyle kaldırılması sırasında yüksekliğini ayarlamaktadır. Sürekli olarak hareket eden ve oldukça hassas nitelikte cilt yapısına sahip olan üst göz kapağında, bu hassas sinirsel kaslarda da meydana gelen zayıflamalar sonucu, zamanın olumsuz etkileriyle belirgin deformasyonlar yaşanabilmektedir.
Temel olarak üst göz kapağı estetik operasyonlarında, yaşlanma ve çeşitli etkenler sonucu bu kaslarda meydana gelen zayıflıklar ortadan kaldırılmakta, göz kapağındaki fazla deri, kas ve yağ kaldırılmaktadır.
Üst Göz Kapağında Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Zamanla çeşitli etkenler sonucu, göz kapaklarında gerilme yaşanmakta, onları destekleyen kasların da zayıflamasıyla, fazla yağ göz kapaklarının üst ve altında toplanmaktadır. Böylece göz kapaklarının üst ve alt kısımlarında torbalar oluşmaktadır. Üst göz kapağında fazla yağ toplanması sonucu genellikle göz kapağı düşüklüğü meydana gelmektedir. Bu bakımdan üst göz kapağında meydana gelen yaşlanma belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Yaşlanmanın etkisiyle; alın bölgesi aşağıya doğru inmekte, alın ile beraber kaşlarda da üst göz kapaklarının üzerine doğru bir düşüş gerçekleşmektedir. Göz kapakları belli sisteme sahip hassas yapılar olarak bu yükü taşıyamamakta ve bu doğrultuda göz kapaklarında aşağıya doğru kayma gerçekleşmektedir.
- Yerçekiminin etkisi; vücuttaki en hassas ve ince deriyi etkilemektedir. Göz kapaklarındaki deri, yüzdeki en hassas ve vücuttaki en ince deridir, bu bakımdan kırışıklıklara ve yıpranmalara karşı daha dayanıksız niteliktedir. Aynı zamanda, göz çevresindeki oldukça hareketli kaslara yapışık nitelikte göz kapakları, her göz hareketinde biraz daha kırışma ve sarkma göstermektedir. En önemli fonksiyonlarından biri bu hareketleri olan göz kapakları, yerçekiminin de sürekli etkisiyle sarkmaların ve kırışıklıkların hızlıca gözlemlenebileceği bölgeler olmaktadır.
- Genetik nedenlerle; göz çevresinde göz kapaklarıyla yapışık halde hareket eden kaslarda doğuştan zayıflık bulunabilmekte ya da kişi üst göz kapağı tembelliğine kalıtsal olarak yatkın olabilmektedir. Zamanla bu yatkınlık ya da kaslardaki zayıflık, çeşitli faktörlerin de etkisiyle ilerleme gösterebilmektedir.
- Sigara, stres gibi faktörlerin de etkisiyle, üst göz kapağında sarkma ve göz çevresinde kırışıklık meydana gelmektedir.
Yüzdeki bütün yaşlanma belirtilerinde, yüz bir bütün olarak ele alınmalıdır. Genellikle 30’lu yaşlarda alın bölgesinde ve kaşlarda aşağı doğru yer değiştirme görülmeye başlanmaktadır. Bu durum beraberinde üst göz kapağında meydana gelen bollaşma ile kendini belli etmeye başlamaktadır. Ortalama 50 yaş civarlarında ise, üst göz kapağındaki kaslarda incelme meydana gelmesiyle birlikte, derideki bollaşma da artmakta ve göz çukurundaki yağ yastıkçıkları belirginleşmektedir. Bazı durumlarda genetik faktörlerle daha erken ortaya çıkmaya başlayan bu belirtiler, üst göz kapağında meydana gelen doğal yaşlanma belirtileridir.
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
Üst göz kapağı estetiği öncesi temel olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Cilt kalınlığı
- Kapaklardaki yağ miktarı
- Kapaklardaki kas yapısı
Üst göz kapağı estetik ameliyatları öncesi, hastanın şikayetleri doğrultusunda alın ve kaşların fizik muayenesi yapılmaktadır. Göz kapak hareketleri gözlemlenerek, herhangi bir asimetri bulunup bulunmadığı tespit edilmektedir.
Kaş seviyesi minimal olarak aşağıda olan ve alın bölgesinde çizgilenme mevcut olan hastalarda, ameliyat öncesi bazı yöntemler uygulanarak üst göz kapakları yeniden değerlendirilmektedir. Göz kapaklarındaki bolluk durumunda devam gözlemlendiği takdirde, üst göz kapağı estetiğine karar verilmektedir.
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı
- Üst göz kapağı estetiklerinde, yapılan değerlendirmeler sonucunda lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır.
- Üst göz kapağı estetik uygulamalarında, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda uygun ölçülerde ve göz kapağının katlanma çizgisine gizlenecek nitelikte bir kesi oluşturulmaktadır.
- Üst göz kapağı estetiklerinde, göz kapaklarından yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen miktarda kas ve deri çıkartılmaktadır. Bu kas ve deri fazlalıklarının çıkartılmasıyla, göz kapağında yeterli gerginlik sağlanabilmekte, yaşlı ve yorgun görünüm ortadan kaldırılabilmektedir.
- Ameliyat süresi yapılan değerlendirmeler ve uygulanan işlemlere göre, ortalama 1-3 saat sürebilmektedir.
Üst göz kapağı estetikleri; gözün anatomik, sinir ve damar yapısının iyi değerlendirilmesi gereken uygulamalardır. Bu bakımdan üst göz kapağı estetik ameliyatları, yüzün bir bütün olarak değerlendirilmesi ve bu doğrultuda işlem gerçekleştirilmesi durumunda, uzun vadede kalıcı çözüm taşıyan uygulamalardır.